Status

af Christina W Born (Forfatterskabet.dk 2021)

Om bogen
Status handler om 6 gamle klassekammerater fra gymnasiet der mødes til en reunion i et gammelt sommerhus efter 20 år. De er vidt forskellige steder i deres middelklasseliv, men alle som en har de udfordringer og ingen af dem er rigtigt tilfredse. Mødet med det gamle slæng genopliver fortidens hændelser, roller, og stridigheder. Samtidig dukker en uventet gæst op.

Det er Christina W Borns debutroman og jeg synes at hun gør det rigtigt fint! Bogen starter med at præsentere de seks hovedpersoner. De får nogle kapitler hver, hvor man møder dem i deres hverdag og får præsenteret deres udfordringer, og de er der – alle de forbandede midtvejskriser – alle sammen: Barnløshed, ensomhed, karriereudfordringer, skilsmisser, erkendelsen af at man ikke er ung længere, usikkerheden på om man valgte rigtigt dengang osv. Born får skabt en række personer, som hver især virker troværdige og som vi alle vil kunne genkende. Jeg havde lidt svært ved at holde styr på dem i bogens første del, men som historien skred frem fik jeg efterhånden helt klare billeder på dem.

 Historien handler om Lisbeth, der ikke ved, hvad hun vil have. Om Catarina, der vil have det, hun havde. Om Bjørn, der helst ikke vil have noget, om Jesper, som vil have det hele, om Mia, der vil have noget andet, og om Helle, som vil have mere.

kilde: www.christinawborn.dk

Jeg synes, som sagt, rigtig godt om Borns skrivestil. Hun skriver med indlevelse og ømhed over for sine karakterer. Og selvom de ikke alle umiddelbart er lige likeable, så får man dog så meget indblik i deres baggrund og bevæggrunde, at det skaber forståelse og troværdighed. Hendes miljøbeskrivelser er også præcise, og man kan næsten lugte det hengemte i det sommerhus festen foregår i – på flere planer endda. Det er ikke kun huset der er indelukket og muggent – det er i høj grad også personernes indbyrdes relationer og fortiden der ligger og dunster i hjørnerne.

Romanen Status berører en række tematikker som de fleste af os fra før årtusindskiftet vil kunne nikke genkendende til. Fælles for os alle er, at vi har været i gang med vores voksenliv, så længe at mange af os, måske med jævne mellemrum, gør status: Er vi hvor vi gerne vil være? Er vi den, vi gerne vil være? Er vi sammen med dem, vi helst vil være? Og hvis svaret er nej – tør vi så se det i øjnene? Eller lader vi stå til?

Samtidig berører den almene menneskelige følelser som skyld, skam, vrede, afmagt, frustrationer, fordomsfuldhed og ensomhed. Rygterne siger at forfatteren er i gang med en fortsættelsen, det vil jeg glæde mig, for jeg kom sgu til at holde af slænget fra gymnasiet.

Anbefales til dig der kan lide en historie med et bredt persongalleri om det der var og det der kan blive. Måske især god til mænd og kvinder i alderen 40 til ? som netop er inviteret til gammel elev fest

Stjernedrys

One Comment

Skriv et svar