Mutti / Kullemunken

Om bøgerne

Mutti er en lille roman om en stor kvinde, der levede igennem det 20. århundrede, og en fortælling om en familie på opløsningens rand.

Bogen er første del i romanføljetonen Fantaster og tyranner.

Mutti er familiens matriark. Hun er adoptivbarn og verdensdame. Hun har gået i belgisk klosterskole, sejlet
med dampskib til Australien og overlevet to verdenskrige. Hun har fire voksne børn, der kæmper om hendes kærlighed og alt det vidunderlige, som hun er begyndt at testamentere. Mutti er nemlig samler, og hendes lejlighed er som et museum: Der er kunst på væggene, kinesisk porcelæn i vindueskarmene, møbler i mahogni, japansk silke, ædelstene og et skrumpehoved fra Sydamerikas jungle. Og i soveværelset står en aflåst dragkiste med familiehemmeligheder, der ikke tåler dagens lys.

Kullemunken er en lille roman om en stor mands fald og jagt på kærlighed. Og en tidsrejse igennem Nexø.

Hans Peter Munch er af gammel købmandsslægt og bykonge i Nexø. Hans levebrød er kul og olie, og derfor kaldes han Kullemunken. Han sidder i bestyrelser og udvalg og er en indflydelsesrig mand. Men der et mørke i ham, som er destruktivt og ophav til en frygtelig vrede. Så er der Mutti, Kullemunkens hustru, der ubetinget er hans største glæde i tilværelsen. Hun er lyset og varmen, og i hendes nærhed føler han en ufortjent lykke, der er så stor, at han ikke helt tør tro på den.

Kullemunken er anden del af romantrilogien Fantaster og tyranner.
Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

Læseoplevelsen

Og ja, jeg skriver oplevelsen, selvom det er to bøger og de sagtens kan læses uafhængigt af hinanden. Jeg læste dem umiddelbart efter hinanden og det tror jeg ikke gjorde oplevelsen mindre.

Begge bøger er skrevet i et lettilgængeligt og fint flydende sprog. Munch skaber sine karakterer og miljøet hvori de færdes på en underholdende og troværdig måde. Bøgerne er to sider af samme sag, selv om de ikke foregår på samme tid. I bogen MUTTI møder vi den store matriark på hendes gamle dage – ikke at det gør hende mindre excentrisk, mens det er en yngre udgave som portrætteres i KULLEMUNKEN. Kullemunken og Mutti er et vaskeægte powercouple i svundne tiders Nexø, men deres forhold – både til hinanden og til deres børn er mildest talt kompliceret og præget af en mærkelig blanding af angst for ikke at slå til og miste og storhedsvanvid. Hvad den cocktail ender med, synes jeg, du skal læse dig frem til. Jeg var meget underholdt og læste bøgerne på få dage. Det er små romaner om store personligheder.

Rating: 4 out of 5.

Skriv et svar