AMa’rkaner

 af Leif Sylvester (Frydenlund 2023)

om bogen

Forlaget skriver b.la.: Ama’rkaner en en række selvbiografiske om multikunstneren Leif Sylvesters opvækst på Amager. Bogen tager os gennem hans rejse fra hustler til tømrerlærling og endelig multikunstner.

Han fortæller i øjenhøjde med barnet og den unge mand om en til tider barsk opvækst i krigens skygge og om familietragedien, der ændrede alt. Men også om masser af frække drengestreger og om de tidlige ungdomsår i 50’erne med jitterbug, jazz og rock & rul – og den første store kærlighed. Gennem det hele går som en rød tråd længslen efter frihed.

De små scener fra et barne- og ungdomsliv samler sig til en udviklingshistorie om en ægte “Ama’rkaner” – og tegner et portræt af kunstneren som ungt menneske.

Ama’rkaner er illustreret med forfatterens fingertegninger på mobiltelefon.

læseoplevelse

Det her er ren hyggelæsning og sliklæsning for nostalgikere, måske især folk opvokset i byen, men så igen.., måske ikke.

Sylvester fortæller levende og charmerende i små glimt fra en svunden tid med en noget friere barndom end de fleste oplever i dag. Man kan ikke lade være med at smile ved nogle af de små episoder, måske fordi man selv husker følelsen af at være barn og lege og sanse og være helt væk i sin egen verden, eller måske fordi man har set det i sine egne børn. Han skriver, så man kan se den støvede vej i solskinnet på vej hen til nyttehaverne og fornemme fugten i håret og på knæene, når man gemmer sig under de store blade langs den lille bæk. Det er dejlig læsning og det bliver kun sjovere, som drengen Sylvester vokser op og forsøger at finde sin vej som ung mand. Jeg bor med teenagedrenge på den alder og kan kun sige: “The struggle is real”.

Rating: 4 out of 5.

Skriv et svar