Kristines verden

af Annette Spanggaard (Bogforum 2022)

Om bogen

Forlaget skriver bl.a.: I et sanseligt stykke Danmarks- og verdenshistorie, fortælles historien om otte danske generationer fra 1800-tallet og frem til i dag. Generationer der stod fadder til det danske samfund præget af verdens første skolelov, et demokrati i udvikling, religionsfrihed, velfærd og hygge.  

Debutforfatteren Annette Spanggaard afdækker i romanen ”Kristines Verden” hemmeligheden bag familien Danmark. Fortællingen er sin første af slagsen herhjemme og er baseret på unik slægtsforskning. 
”Kristines Verden” skildrer også udfordringer i vores moderne samfund. Skilsmisser, børn der kommer for tidligt i institution, mænd der sakker bagud og stereotyper, der er gået i baglås. Bogen har et farverigt persongalleri. Blandt andet lærer Sørensen, én af Danmarks første seminarieuddannede skolelærere, Bothilde, der trodser alle normer, Kirsten og kvindeoprøret og endelig den driftige købmænd Hother Madsen fra Randers. Samtidig holder Kristines egen kærlighedshistorie læseren fanget gennem hele bogen.

Læseoplevelsen

Det her var en virkelig sjov læseoplevelse! Ligesom forfatteren, er jeg Randers-pige. Jeg er født i byen, har som ung været out and about, men har fundet hjem igen og arbejder i dag få skridt fra hvor en del af bogens handling foregår. Så på det nostalgiske plan var det sjovt at se byen gennem en andens øjne og huske steder og begivenheder, som man havde glemt. Især fortællingerne om tiden under 2. verdenskrig satte gang i de minder, mine egne bedsteforældre har fortalt om. Det var en rigtig dejlig oplevelse på et mere personligt plan. På et mere kollektivt niveau rummer Kristines verden er unikt indblik ind i den danske kultur og folkesjæl flot understøttet af at (Danmarks)historien fortælles af den samme slægt. Mange af de elementer som til sammen udgør vores samfundsmodel berøres gennem slægtens oplevelser. Jeg kan bl.a. nævne: Skolevæsenet, højskolebevægelsen, kvinders rettigheder, Lgbt, de store epidemier, de finansielle kriser, verdenskrigene og teknologiens fremmarch. Det er det store, fortalt af de små. Det er gennemresearchet og flot bundet sammen med fortællerens egen nutidige historie, som står på alle de andres kampe og landvindinger. Det er godt tænkt, flot udført og en virkelig fin debut.

Stjernedrys

Skriv et svar