DEt er de unge som forsvinder

(af Lise Ringhof og Erik Valeur, Gutkind 2022)

Om Bogen

Forlaget skriver bl.a.: Det er de unge som forsvinder er tredje bind i forfatterparret Lise Ringhof og Erik Valeurs serie om familien Brinch, der nu går ind i det 21. århundrede.

Brødrene Jakob og Thomas Brinch er ligesom deres jævnaldrende venner blevet forældre til en generation, de ikke rigtig forstår, som er børn i den nye verden af computere, e-mails, mobiler og internet, mens de voksne ikke har tid til meget andet end arbejde og karrierer.  Thomas’ datter Liv bryder med sin far, da hun tager hyre på en coaster og sejler til Fjernøsten, mens Ja­kobs søn Tobias forlader sit hjem i Svendborg uden at have set ret meget til sin far – og uden at vide hvad han vil. 

Endnu mere uforudsigelig er fremtiden for deres yngre søskende, Katrine og Frederik, mens Danmark passerer årtusinde­skiftet med udsigt til en ny dagsorden: involvering i krige og bekæmpelse af terror. Mens Frederik lader sig friste af de nye nationale toner med drømmen om at kæmpe ude i verden, er Katrine ved at komme fri af flere års ensomhed. De to yngste Brinch-børn tager til alles forskrækkelse en beslutning, som splitter familien. 

Romanen foregår fra begyndelsen af 1990’erne og frem til 2015. Romanen er en fortælling om generationskløfter, svigt, krig og flugt i en tid, hvor de gamle værdier ændrer sig hurtigere end nogensinde før. 

Læseoplevelsen

Hvis du har fulgt med på instagram og måske herpå bloggen, ved du at jeg er mega-fan af Brinch-trilogien og forfatterparret Ringhof og Valeur.

Første bind Det er de danske som flygter fra 2020 var det års største læseoplevelse for mig og heldigvis formåede forfatterne at holde niveauet i to’eren Det er de oprørske der svigter fra 2021. De to romaner er ubetinget de bøger, som jeg har anbefalet til flest mennesker. Det var derfor nærmest lidt angstprovokerende at tage hul på tredje og sidste bind i serien. Tænk, hvis sidste del ikke levede op til resten. Det var samtidigt lidt vedmodigt, fordi jeg jo vidste, at det er sidste bind i serien. Derfor har jeg også været usædvanlig længe om at læse den. Ikke fordi romanen var kedelig og dårlig (selvfølgelig ikke), men fordi jeg strakte og strakte tiden med “Brincherne”. Jeg havde simpelthen ikke lyst til at slippe dem igen.

Så hvad så? Lever sidste bind op til de forrige? JA! Endnu engang formår forfatterparret at kæde det store fjerne med det nære. Endnu en gang lænker de, de mange politiske – og historiske begivenheder sammen med en “almindelig” dansk families liv og oplevelser. Jeg sætte ordet almindelig i citationstegn, for familien Brinch er ikke som de fleste, men de er heller ikke hverken kongelige, kendte eller superrige. De er genkendelige, og mange vil kunne se en flig af sig selv eller nogen i deres familie spejlet i en eller flere af karakterne. Samtidig har man som læser fulgt personerne siden deres fødsel eller tidligere barndom, og det koblet med romanens (romanernes) dramatiske begivenheder, der i mere eller mindre grad påvirker personerne gør, at man uanset hvor ens sympati måtte ligge, alligevel “holder med” personerne. Simpelthen fordi man “kender” dem så godt (og man kendte for øvrigt også deres far, mor, mormor, morfar osv.). Det er virkelig noget helt særligt!

Man kunne så tro, at det blev ensformigt eller kedeligt at følge den samme slægt i over 100 år, men det er det på ingen måde! Romanen foregår i årerne 1990 til 2015 og jeg var fuldstændig blæst bagover over alle de begivenheder, jeg selv har oplevet og glemt igen. Det var umådeligt underholdende at genbesøge de år igen. Jeg har gennem hele serien været svært begejstret for netop det historiske aspekt. Det er sindssygt interessant at opleve vores fælles historie i en litterær ramme, og det blev ikke mindre spændende af, at jeg faktisk kunne huske begivenhederne. Samtidig giver den litterære ramme mulighed for en anden tolkning, end den man måske selv har gået med.

At læse disse romaner er en dannelsesrejse ind i vores fælles fortid og samtidigt en fortælling om noget alment menneskeligt. Som der står i pressemeddelelsen: “Det en fortælling om generationskløfter, svigt, krig og flugt i en tid, hvor de gamle værdier ændrer sig hurtigere end nogensinde før“. Den tid er nu og den tid var i starten af 1900-tallet. Aktørerne udskiftes, det politiske klima og de socialøkonomiske vilkår ændres, men hver generation har sine udfordringer, sine krige og sine oprør – Det er et menneskeligt vilkår, som vi leve med og snart er det vores tur til at sige: “Sådan var det ikke, da jeg var ung”. Men det var det…lidt.

Rating: 5 out of 5.

Skriv et svar