Den danske soldat

af Emilia Hansen (Lindbak og Lindbak 2022)

Om bogen (Fra forlagets beskrivelse)

Den Danske Soldat er en uforglemmelig fortælling om kærlighed, krig, mod og hemmeligheder. 

Tim og Lilly lever i to forskellige verdener, da anden verdenskrig bryder ud. Hun er en del af den tyske overklasse, han er markarbejder og tilhører det danske mindretal i Schleswig Holstein. Alligevel tiltrækkes de voldsomt af hinanden i skyggen af krigen, fordi de begge drømmer om et andet liv end den fremtid, som familien, pligten og fællesskabet dikterer. 

Lillys gåpåmod åbner en helt ny verden for Tim, og hans opbakning giver hende mod til at forfølge sine drømme. De er forelskede, men deres kærlighed er en hemmelighed. Begge risikerer udstødelse, hvis det kommer frem. 

Da Tim indkaldes til den tyske hær og sendes til østfronten, skilles de, og står nu over for hver deres krig. For Tim bliver det snart en grum kamp på liv og død – og en brutal realisering af, at virkeligheden ved fronten er en helt anden, end den han troede. På hjemmefronten kæmper Lilly for ikke at blive presset ind i et passende ægteskab og for at fastholde sin drøm om at blive dyrlæge. 

Men krig dræber både drømme og mennesker, og hvis Tim når hjem, er det ikke sikkert Lilly stadig er den samme – eller at han er.

Læseoplevelsen

Åh jeg var i godt selskab med den her bog. I den periode hvor jeg læste den, havde jeg travlt, så jeg fik kun læst i sengen om aftenen. Men jeg blev hurtigt så hooked på historien om dansk/tyske Tim og den skønne Lilly, at jeg gik meget tidligt i seng, bare for at kunne læse lige lidt længere tid.

Bogen er god af flere grunde; først og fremmest er jeg vild med en god kærlighedshistorie, hvor der er noget på spil. Det leverer bogen i højeste grad! Det er den klassiske fortælling om den rige pige og den fattige dreng som ikke kan få hinanden pga. samfundets normer. Så klart flueben ved det parameter.

Men det der også gør denne fortælling til noget særligt, er den historiske kontekst. Jeg har læst meget litteratur som foregår under 2. verdenskrig, men jeg kan ikke huske at have læst om almindelige tyskeres liv, og det er desværre mindre tit, at litteraturen (i hvert fald den jeg har læst) beskæftiger sig med kvinders vinkel på sagen. Jeg elsker en stærk heltinde, og Lilly er bestemt en sej ung kvinde, som bravt kæmper med omgivelsernes forventninger og sine egne lyster. Og ja, nogle gange kan den slags godt blive lidt karikeret, men det bliver det ikke i Lillys tilfælde. Hun er hverken for lidt eller for meget, så det anden store flueben sættes ved ”Den danske soldat”s kvindelige hovedperson.

En tredje ting der altid fryder mig, når jeg læser, er et spændende og varieret persongalleri og gode miljøbeskrivelser. Det leverer Emilie Hansen altså også. Bipersonerne er godt beskrevne og fremstår lige så levende som hovedpersonerne, og der er ingen irriterende løse ender. I bogen støder man både på høj og lav, og man bevæger sig fra de bonede gulve på en tysk herregård til de stinkende kloaker under Stalingrad med tilhørende aktører. Det giver en dynamik og et fortælletempo som passede mig som fod i hose. Bogen springer mellem de to hovedpersoners perspektiv, og det giver nogle rigtigt fine ”cliffhangers” som ægger læseren til endnu et kapitel. Det greb belyser også at krige kæmpes på mange fronter, og selv om ikke alle fronterne er lige ”livsfarlige”, så er fronterne alle livsforandrende for de involverede og nogle tilfælde ødelæggende for et menneskehjerte.

”Den danske soldat” er et virkelig godt bekendtskab og jeg nød at læse den. Jeg kan anbefale den til alle os som elsker ”en god historie” og nyder en historisk fortælling med et veldrejet kærlighedsplot.

Rating: 4.5 out of 5.

Skriv et svar