UAFKLAREDE OMSTÆNDIGHEDER

af Sia Mau (Forlaget Mellemgaard 2021)

Tre kvinder – en tidligere misbruger, en retsmediciner og en måske alkoholiseret efterforsker. En kvinde findes død. Er det selvmord, et uheld eller drab?

Kvinden, Marianne, er tidligere misbruger, og selvom det er flere årtier siden, så sættes der ikke gang i den store efterforskning fra politiets side. Tidligere misbruger tager sig et fix og dør af det. Sagen bliver lukket som ’uafklarede omstændigheder’. Én gang narkoman, altid narkoman.

Sidse, Mariannes veninde og kollega, nægter at acceptere politiets konklusion. Sammen med veninderne Else og Fadime sætter hun sig for at løse det uløselige, for hvis Marianne ikke selv har indtaget heroinen, hvad er der så sket? Flere dødsfald følger efter, og de tre kvinder drages ind i et spind af løgne, bedrag og mord.

Læseoplevelsen:

Jeg var med – om ikke fra første linje – så i hvert fald fra første kapitel. 

Bogen er en bundsolid krimi: Historien er spændende, den har et godt plot, den er uforudsigelige, den kredser om et miljø som mange af os ikke kender personligt, men finder underligt dragende og så har den personerne! Og for mig er det personerne, som forskellen. De er simpelthen godt selskab og man holder af dem og med dem hele vejen igennem!

Egentlig hedder hovedpersonerne Sidse, Else og Fadime, men historien kredser næsten lige så meget om deres nærmeste (deres mænd) og den vennegruppe de tilsammen udgør.

De fleste af dem har kendt hinanden, siden de boede på det samme opholdssted som børn og unge. Engang var de misbrugere, nu er de alle clean og kommet godt videre i deres liv. Else har været den elskværdige og karismatiske  Sidses veninde siden ungdommen, men har aldrig selv været misbruger eller på opholdssted. Tværtimod er retsmedicineren Else meget ordentlig og struktureret. 

Det er hende som introducerer Fadime, en tyrkisk født kvinde, til gruppen. Fadime er en stressramt efterforsker, som måske kigger lidt for dybt i raki-flasken for at holde angstanfaldene stangen. 

Hun kæmper med ensomheden og fremmedgjortheden indtil hun møder vennerne og måske en ny kærlighed i en af mændene.

Mens venskaber og forelskelser spirer i Odense-kliken, begynder venner og tidligere bekendte fra misbrugsmiljøet på mistænkelig vis at dø af overdosis rundt omkring dem. Da Sidse opdager en sammenhæng mellem dødsfaldene, skal der tænkes hurtigt for at forhindre at døden kommer helt ind i vennekredsen.

Samtidig med at man følger krimi-plottet, sætter historien også spot på kvindernes venskab og deres liv med problemer som mange vil kunne nikke genkendende til; problemer med angst, selvværd, afhængighed, work/life balance, kvindeliv efter de 40! Der er altså flere lag i historien end “bare” krimi, og der er lagt op til et forhåbentligt langt bekendtskab med kliken fra Odense.

Jeg giver 4 store stjerner til denne flotte krimidebut

Stjernedrys

One Comment

  1. Majbrit

    Jeg elsker når en bog får mig til at stoppe op og reflektere overtilværelsen. Denne bog gav mig et indblik i en verden, jeg ikke har været en del af, og måden den er skrevet på gav mig en fornemmelse af stor kærlighed til personerne i fortællingen. Den hudløst ærlige beskrivelse af de forskellige personers udfordringer, samfundetes generaliseringer eller ligegyldighed overfor de svageste, men også et længe tiltrængt budskab om, at når et menneske har rejst sig fra misbrug, og er blevet et menneske, der med succes, bidrager til samfundet, det er budskaber vi alle har brug for at forstå.

    Jeg elsker Sidses, “Det kan sgu da ikke passe” stædige men næstekærlige personlighed, hun driver efterforskningen frem med en kærlig samvittigheds pisk over retsmedicineren og efterforskeren. Hendes vedholdenhed binder bogen sammen, så kapitlerne suser forbi. Jeg kunne ikke lægge den fra mig, jeg forsvandt ind i det detaljerede beskrevne univers og grinede, græd, var eftertænksom, mistænksom og til tider vred over, hvordan de svageste bliver behandlet. Jeg sad på den yderste kant af stolen indtil næst sidste side, først da var jeg klar over, hvem morderen var. Efter at jeg var færdig med at læse bogen, så jeg filmatiseringen for mig i stil med afdeling Q. Helt igennem en fantastisk bog.

Skriv et svar