Ånden på Nørre Nissum

Af Lotte Lykke Frederiksen (Forlaget Attika 2021)

Om bogen

Det er en ordentlig moppedreng på 634 sider om en indremissionsk præst i Vestjylland i slutningen af 1800-tallet. Men hvis du nu sidder og tænker; ”nah – pas på den”, så snyder du altså dig selv for en virkelig dejlig læseoplevelse.

Bogen følger hovedpersonen Adolph Laurits Hansen, fra han bliver født i 1856 i fattige kår i et lille, men kærligt hjem kun bestående af mor Ane og far Jens som er skomager. Videre gennem hans barndom hvor hans livskraft, intelligens og mod får ham bemærket af egnens godsejer, hvilket løfter ham ud af almueskolen og ind på Herlufsholm og senere ind på teologistudiet i København. I København bliver han hurtigt involveret i kirkens sociale arbejde, men ikke engang hovedstaden er stor nok til den unge præsts tanker og planer, og snart sætter han og konen kursen mod det vestjyske. Her skaber de sammen en højskole og et lærerseminarium – begge dele ligger der stadig i dag mere end 100 år senere.

Læseoplevelsen

Jeg kaldte bogen ”en virkelig dejlig læseoplevelse” og det er bestemt ingen underdrivelse! Bogen er ud over at være virkelig godt researchet også velskrevet og spændende. Historien skifter mellem nedslag i tiden, breve til og fra Adolph og så hans personlige bønner. Når nu hovedpersonen er en indremissionsk præst kunne man, hvis man (som jeg) er lidt fordomsfuld godt forledes til at tro, at sådan en type er stejl, fordømmende, ekskluderende, hård og en rigtig kedelig fyr – men det er ikke tilfældet. Adolph har faktisk kælenavnet ”Glade Hansen” og det er ofte fortjent, men med alderen og måske ansvaret falder hans humør, og bogen beskriver på fineste vis en succesfuld foregangsmands op- og nedture. Vi får indblik i hans tvivl omkring sine beslutninger og sine egne evner, men også et kig til hans kærlighed til sin kone og sine børn og ikke mindst den mærkelige barnlige jalousi, han føler mod sin plejesøster.

Jeg er selv uddannelsesmenneske med stort U, og for mig er Adolph en helt. Han har den mission at bringe unge mennesker ud af uvidenhed. En bedrift der, ikke mindst for godt 100 år siden, var en nødvendighed for at skabe en mere lige samfund. Adolph var uden tvivl et livstykke, en stor og driftig mand, men han først og fremmest et menneske, og det gør historien vedkommende for de fleste.  

Persongalleriet er stort og spraglet, naturbeskrivelserne skønne og indblikket i den bid af Danmarks kulturhistorie meget velkomment. Alt i alt er det, som jeg sagde ”en virkelig dejlig læseoplevelse” måske især for dem som har interesse for kulturhistorie, historiske biografier og tykke velskrevne bøger.

Stjernedrys

Skriv et svar