Aftenlandet

af Julie Maj Jakobsen (Deus Ex Machina 2021)

Om bogen

Fra forlagets beskrivelse

Stykket foregår på motorvejscafeteriet GET IN et sted i Europa. Her møder europæere i fri bevægelighed og flygtninge på vej op igennem Europa hinanden i et stærkt, intenst og vedkommende drama om flygtninge, familier og følelser. Stykket blev skrevet i 2015-2016, hvor store flygtningestrømme nåede Europa. Det forhandler temaer som medmenneskelighed og næstekærlighed og europæernes angst for det fremmede. Det blev opført på Aalborg Teater i 2017.

Læseoplevelsen

Der er mange lag i det her stykke! Selvom præmissen er klar og scenen (tilsyneladende) er sat, er grænserne på alle mulige måder slørede i denne lille mavepuster af en tekst. Der er mange dagsordner, mange grænser, mange meninger og mange skæbner i spil. Man møder de ansatte i et af den moderne verdens vandhuller; motorvejscafeteriaet, som smukt symboliserer (i hvert fald i min læsning) det gennemsnitlige vestlige menneskes lettere lade tilgang til livet med hang til faste rammer og ansvarsfraskrivelse og dertilhørende angst for forandringer og udfordringer. Man møder også rejsende fra forskellige livsbaner, aldre og værdier. Alle mødes vi/de ved vandhullet, hvor man, hvis man er medlem af klubben kan få rabat og fordele. Hvis man endnu ikke er med i klubben, kan man knapt få et smil og i hvert fald ingen hjælp eller fordele. Allerværst er det, hvis man er udenfor, altså udenfor ikke bare uden for. Hvis man ikke er inde, er man virkelig på den. I stykker samles der, mens dramaet ruller indenfor i cafeteriaet, en større mængde flygtninge fra Syrien uden for. De står bogstaveligt talt og kigger ind i varmen. De vil så gerne ind, men ingen ønsker at åbne døren til varmen og til det forjættede Europa – og hele vejen igen spørger et barn: ”Hvor er Europas sjæl?”

Spørgsmålet og vinklen er interessante og tilsyneladende evigt aktuelle. Vi har godt nok ikke flygtninge gående på motorvejen i Danmark lige i øjeblikket, men vi har dem i gummibåde, i kølerum og under lastbiler – Spørgsmålet er om de eller vi (gen)finder Europas sjæl først.

Det her er et stykke, som er godt tænkt og skrevet. Det kan sagtens læses som tekst , og jeg tænker, at det ville gøre sig godt i en læsekreds eller lignende.

Stjerner tændt på himlen uden for GET IN

Skriv et svar