Sonja – Russisk jøde, dansk kommunist

af Salli Besiakov (Forlaget Republik 2021)

Forlagets beskrivelse

Sonja – russisk jøde, dansk kommunist er en rigt illustreret doku-roman af Salli Besiakov, hvor han lader sin mor berette om sin opvækst i Vitebsk i Hviderusland og sit voksenliv i København baseret på hendes beretninger, gamle breve, fotos og kassettebånd. Det er den store historie om jødernes liv og vilkår i Europa i det 20. århundrede, om revolution og verdenskrig, og den nære historie om Sonja, som arbejder og forelsker sig, mister det meste af sin russiske familie og får en ny i Danmark.

Sonja er russer og dansker, husmor og aktivist, kasketmagerens hustru og familiens drivkraft, glødende kommunist og samtidig skeptisk. Bogen handler om disse modsætninger, om Anden Verdenskrig, om jødernes forhold i Danmark, om russisk sang og dans, om lange rejser gennem Europa og Centralasien, om brød, løg og saltagurker, om en uønsket graviditet og en abortrejse til Sovjet, om familiemedlemmer, der bliver udslettet, og om sammenhold på tværs af landegrænser.

Læseoplevelsen

Det her er en særlig læseoplevelse! Det er en søn, der fortæller sin mors historie – og det i sig selv gør historien til noget sjældent fint. Det er en rørende, interessant og intim fortælling om en yderst gæv og inspirerende kvinde, der gavmildt fortæller om de store og små ting der til sammen har udgjort hendes livshistorie.

Det føles lidt som at sidde hjemme hos sin bedstemor og høre hende fortælle om dengang, hvis altså ens bedstemor er en god fortæller.

Historien er kronologisk, og der er masser af billeder af de personer som Sonja fortæller om, hvilket fint understøtter de billeder som sproget skaber i ens fantasi, mens man hygger sig i Sonja og hendes families selskab.

Det er en bog, som især historieinteresserede vil elske at læse, fordi den giver indblik på en anden måde end fiktion kan. Er man ikke historieinteresseret, kan man læse den som en art biografi af en inspirerende kvinde der gennem hele livet holder hovedet højt og formår at få det bedste ud af ofte svære oplevelser. Sonja er et ægte menneske og en livskunstner, og jeg ville ønske for alle familier at de havde mindst en af hendes slags.

Tak til forfatteren og forlaget Republik fordi jeg måtte læse med.

Stjernedrys

Skriv et svar