Sort hest og hvid hest søger et arbejde

af Kamilla Heinze ( Snepryd Bogforlag 2021)

Om Bogen

Sort Hest & Hvid Hest søger et arbejde, er den første børnebog i serien om de to finurlige hestevenner. Bogen handler om at forsætte selvom man møder modstand, og at det er okay, at man ikke passer ind alle steder. Læseren bliver taget med ind i et univers, hvor jobjagten er i gang, og hømuffins og kaffe er et hit. Sproget kan være spøjst som de to heste, hvor der måske en gang i mellem skal i hjælpende hånd til. Der er plads til grin, spørgsmål og til fordybelse i bogen.

Læseoplevelsen

Man kan jo med diskutere, om jeg nu også er målgruppen til at læse – og anmelde en børnebog: Mine børn er (kæmpe) store, selv den yngste er nu konfirmeret. Men jeg gør det alligevel, og jeg gjorde det med en vældig nysgerrighed, fordi da mine poder var små og gad høre mig læse højt koncentrerede jeg mig om at læse alle klassikerne for dem, og lod temmelig højrøvet hånt om alle nyere børnebøger (det passer ikke, vi læste den om Muldvarpen og lorten OG ”Jeg gider ikke være en sød pige”), men det var så også dertil mit vovemod strakte. Så det var faktisk ganske interessant at læse en moderne børnebog.

Først vil jeg sige at jeg er ret pjattet med bogens to ”hovedpersoner”. De er mega søde og Kamillas streg er som altid helt uimodståelig; humoristisk og fin. Dernæst er der selve historien som evig aktuel for os alle, for vi vil jo alle sammen gerne finde et fællesskab, nogle gode venner, noget meningsfyldt at bruge tiden på og med tiden skal de fleste af os jo også have et job, gerne et vi er gode til og hvor vi føler, at vi gør gavn.

Kamillas sprog er lige så finurligt som hendes streg, og jeg er sikker på at både barnet og den voksne, afhængigt af temperament, vil grine eller i hvert fald trække på smilebåndet, for det er svært at undgå. Indbygget i teksten er også masser af gode snakke om forskellige emner som hvad det vil sige at være veganer, at tage et hygiejnekursus og om en tante godt kan hedde Knud? Lige som der er rig mulighed for at forklare sin guldklump og forskellige faste vendinger som at ”glæden ingen ende vil tage” og lidt svære ord som ”forlorne” og ”forkromet”. Lutter gode putte-samtale forude. What’s not to love?

Måske er det i virkeligheden dét, der er forskellen på det gamle børnebøger og de moderne… Oplægget til at snakke sammen om det man læser, ikke kun om historien, men også sproget og hvad ordene betyder. Kamilla lover, at hun snart er klar med flere historier om de to hestevenner, så der er mere at glæde sig til.

Stjernedrys

Skriv et svar