Søstre

af Daisy Johnson (Screaming Books 2021)

Jeg har været så usvigelig heldig at modtage romanen som anmeldereksemplar fra forlaget, og det vil jeg gerne starte med at takke for. Det har været en sand fornøjelse at læse denne korte roman, som trods sin liden størrelse med garanti vil sætte spor i sin læser.

På forlagets hjemmeside kan man b.la. læse: ” “Søstre”, der siden sin udgivelse har gået sejrsgang over hele verden. Bogen er udkommet i blandt andet Japan, Frankrig og Israel. Den blev lovprist af en samlet engelsksproget presse, da den blev udgivet i England og USA i 2020. The Sunday Times anbefalede den som “Summer Read“, og den blev både “Book to Watch For” og “One of 2020’s New York Times Notable Books” i The New York Times og kåret som “One of the Best Ten Books of 2020” i Publishers Weekly. Daisy Johnson er den yngste forfatter nogensinde, der har været nomineret til prestigefyldte Man Booker Pris for sin debutroman “Everything Under” i 2018.
Søstre” er oversat til dansk af Rasmus Hastrup, der er kendt for sine anmelderroste oversættelser af Paul Auster, Siri Hustvedt og John Irving og senest nyoversættelsen af George Orwells hovedværk 1984.”

Der er sket noget voldsomt med søstrene September og July

(fra bogens omslag)

Om bogen

”Søstre” handler om de to søstre July og September, der grundet en mystisk og tragisk hændelse på deres skole flytter med deres skyggeagtige mor til et gammelt smuldrende sommerhus langt fra alfarvej helt ude på kanten af England. Familien flytter i forsøget på at få en ny start, men nogle skår kan aldrig klinkes og pigernes tidligere meget tætte, nærmest navlestrengsagtige forhold begynder langsomt at smuldre. Der er helt klart noget ravruskende galt.

Jeg-fortælleren er July, den yngste af søstrene og gennem hendes øjnene udruller sig en fortælling om en lille families store tragedie. Det er historien om søskendekærlighed, skyldfølelse, afhængighed, traumer, mor/barn-forhold og uendelig stor sorg. 

Læseoplevelsen

Hele vejen gennem romanen fornemmer man ”noget”. Der er noget foruroligende på lur, og som læser føres man gennem den ene dunkle korridor efter den anden i form af små erindringsglimt, der til sammen danner historien. Daisy Johnson mestrer at chokere sin læser iskoldt og overrumplende, samtidig med at hun fortæller om komplekse menneskelige følelser. Det er en klassisk gotisk fortælling om det nære og svære bånd mellem søstre.

Bogen er skrevet i et smukt poetisk og helt glatpudset sprog med en dybde og et vid langt udover forfatterens relativt unge alder.

Just Follow my read

Anbefaling

Anbefales til dig der sætter pris på virkelig velskrevet prosa og et plot der overlister og ryster dig. Til dig der kan lide snigende psykologisk uhygge uden mord og splat, men med masser af lækre gotiske elementer.

Stjernedrys

Skriv et svar