Med samme båd

af Jakobína Sigurdardóttir (Multivers 2021)

Forlagets beskrivelse

Fortælleren i denne korte roman ser tilbage på en gang hun rejste med kystbåden fra det nordvestligste Island til Reykjavik. Her kommer hun til at dele kahyt med en ældre, gift kvinde, Salome eller Sala, som i brudstykker afdækker sit livs historie – om alt det, der har fyldt mest i tilværelsen: børnene, kærligheden, synden, arbejdet, det daglige slid for at overleve i en barsk natur. Alt sammen berettes det frem i en intens, intim atmosfære skabt under samtalens tillid.

I hjemlandet er Í sama klefa (1981) det af Jakobína Sigurðardóttirs værker, der læses mest og optrykkes oftest. Den islandske titel kan både betyde ”i samme kahyt” og ”i samme celle” – med den danske titel betones både romanens konkrete ramme og dens almene kvindehistoriske dimension.

Læseoplevelsen

Denne lille korte bog er en smuk læseoplevelse og et ærligt blik ind i et traditionelt kvindeliv i Norden. Bogen er en samtale mellem forfatteren og hendes medpassager. Salome er på vej hjem til Reykjavik for at besøge sin familie, som hun ikke havde set i mere end 16 år. Hun er ca. 30 år, men forhutlet og slidt af det hårde liv på en gård i det nordlige Island.  Nøgternt og uden store armbevægelser fortæller hun sin livshistorie. Fra hun som ganske ung ankommer som høstmedhjælper til det sted, der ender med at blive hendes hjem, over hvordan hun hurtigt bliver forlovet med gårdmandssønnen, får 6 børn, mister kontakt til sin familie og har en skamfuld, men alligevel uimodståelig affære med et medlem af svigerfamilien!

Et smukt portræt af en kvindeskæbne.  Et helt almindeligt kvindeliv på den tid med pligt og fornuft i højsædet og enkelte besøg i paradisets have. Gudskelov for drifterne 😊

Rating

Skriv et svar