Alhambra Blues

modtaget fra forlaget som anmeldereksemplar

af Dan Turèll (1983) – genudkommer 19.3.2021 på Forlaget Alhambra

Om bogen:

ALHAMBRA BLUES består af 175 håndskrevne dagbogsdigte fra en vigtig periode i Dan Turèlls liv, hvor hans hjem lå på Alhambravej; hvor han blev far og ægtemand; og hvor han med sin Parker-fyldepen vendte tilbage til digte i håndskrift.

Dan Turèll blev født den 19. marts 1946 og døde den 15. oktober 1993. Han var 37 år gammel, da ALHAMBRA BLUES udkom.

Indrømmet! Jeg har ikke stort kendskab til Turèlls forfatterskab, og trods en litterær uddannelse er jeg ikke den store digtlæser. Jeg ved egentligt ikke hvorfor, for tit er de jo usandsynligt smukke rent sprogligt! Nu det er ude i det fri, lad os så snakke om den her smukke, sanselige, spidsfindige sorgfulde og sjove digtsamling.

Den er noget helt særligt, jeg har aldrig læst noget lignende. Udover at være håndskrevet, hvilket giver den personlighed og ”just a little of that human Touch” der får læseren helt tæt på digteren, så er den også et indblik i hans liv og syn på sine omgivelser.

Jeg var underholdt hele vejen igennem – Jamen hvor ofte kan man sige det om en læst digtsamling? Men det var jeg altså. Jeg både undredes, grinede, blev småforarget, oplyst og somme tider helt stum over hans ord om mandeliv, kvinder, børn, digtere, samfund og provinsbyer (blandt meget andet). Han kommer nemlig vidt omkring i sine betragtninger. Faktisk kommer han helt ind i en randrusiansk bybus, og det synes sådan en som mig, er skægt! Hans store kærlighed til kvinder og selvfølgelig især sin kone og ydmygheden over at blive far, skinner så fint igennem på siderne og op gennem årerne til os i dag.

Jeg er fan!

Bogen udkommer på Turèlls 75- års fødselsdag på Forlaget Alhambra som har til huse på samme vej, hvor bogen er skrevet ca. 38 år tidligere. Forlaget har indtil nu primært udgivet udenlandsk litteratur, men den udgivelse markerer at de nu også vil satse på dansk litteratur. Sikke en sløjfe, sikke et startskud sikke en hyldest.

Jeg slutter med et citat fra et af digtene – det var ikke let at vælge, men prøv lige at læse med her:

”…og når de spørger ”hvordan jeg kan blive ved”

kan jeg kun svare at stærene og solsortene

begynder forfra på deres sang

hver morgen!”

Fra digtet Monsteret Fingerstein

Skriv et svar