Sveas søn

af Lena Andersson (C&K 2019)

Om bogen

Ragnar Johansson er håndens, men også tankens mand. En kantet og meget korrekt mand. Han er stolt over at være en af byggestenene i det svenske folkehjem, tror på det, tager ansvar for det og forsvarer dets ensretning af borgerne, fordi han er overbevist om, at det kan løfte befolkningen ud af mørket.

Ragnars mor Svea er fra en anden tid, det fattige bondesamfund, med al den smerte og afsavn, de yngre generationer ikke kender til. For Ragnar er hun et levn fra en tid, som aldrig må komme tilbage. Og endelig er der datteren, Elsa, der længe forsøger at leve op til sin fars høje idealer, indtil murens fald, hans midtvejskrise, forældrenes skilsmisse og hendes egen frigørelse sætter alt i skred.

Kan svenskere skrive andet end børnebøger og krimier? JA heck de kan! Sveas søn er skrevet af Lena Andersson, en produktiv svensk forfatter med snart 7 romaner på sin bibliografi og ligeledes snart 4 oversat til dansk. Hun er hædret med flere priser og det er bestemt ikke uden grund.

Romanen er skrevet med en skarp og humoristisk pen, men samtidig med stor ømhed for sine personer. Den beskriver så glimrende de skel, der findes mellem hver generation på en måde, de fleste af os vil kunne genkende.

Sveas søn er en nærmest en fortælling om det moderne Sveriges tilblivelse med velfærdsstaten og kollektivismen som værge for borgerne. Romanen sætter spotlys på, hvad der sker, når de store ufejlbarlige ideologier ender nede blandt menneskene, og det er både sjovt, vemodigt og trist på en gang. Romanen følger 3 generationer, og samtidig med at den tegner Sveriges udvikling, er den også en rigtig fin slægts-/familiekrønike, for lige som ideologierne sjældent kan holde til at komme i ægte menneskehænder, så kan forældres forventninger til deres afkom og idealer om det gode liv også sjældent holde til næste generations drømme og mål.

Fortsættelsen som handler om Ragnars datter, udkommer til maj og jeg glæder mig.

Jeg vil anbefale den til dig der kan lide en velskrevet humoristisk roman der virkelig formår at blande det store med det meget nære. Og til dig, der gerne vil være lidt klogere på det, vores samfund kommer af. Sverige er trods alt ikke så langt væk 😊

Rating

Skriv et svar