Det er de danske som flygter

Lise Ringhof og Erik Valeur
Forlag Gutkind
2020

Om bogen

Fanø-drengen Erling Brinchs liv forandrer sig for altid, da han mister sin lillebror ved en drukneulykke, som han kunne have forhindret. Kort efter ulykken møder han Hubert, en vanskabt dreng fra den lokale fattiggård – og de udvikler et hemmeligt venskab. Erling forlader både Hubert og sit barndomshjem, da han står til søs med den brutale fribytter Sivert, som bliver hans nye ven og beskytter. 

Han ender i København, hvor han læser til læge og forsøger at frigøre sig fra den hjemstavn han er rejst fra. Han tilbringer aftnerne på værtshuset Flynderen, hvis stamgæster er en broget skare af intellektuelle og bohemer, som diskuterer tidens store emner – ikke mindst danskernes lilleputsind – alt imens Første Verdenskrig raser udenfor.

I storbyen forelsker han sig i den oprørske Kate, men flygter fra hende og ender i Vejle, hvor han bliver gift med en af bygens rigeste piger. I fjordbyen opbygger han inden besættelsen i 1940 en blomstrende lægepraksis og forsøger at glemme alt det, der var: sin lillebrors død, sin familie, den fattige Hubert, sin store kærlighed Kate – og Sivert, der er blevet hans dødsfjende.

Bogen er første selvstændige bind i en romantrilogi om familien Brinch og Danmark – fra begyndelsen af 1900-tallet og frem til i dag.

Læseoplevelsen

Jeg læste den her bog, som var jeg besat – og det var jeg også lidt; af den fængende historie, af det brogede, men troværdige og spændende persongalleri (vi møder alt fra pensionerede søulke over politiske revolutionære til venlige nazi-officerer – og alt imellem!) og måske allermest af det smukke sprog der elegant fletter verdenshistoriens store begivenheder og politiske strømme ind i slægten Brinchs egen historie. Historien starter i 1900 og slutter i 1950, så det er ikke småting der sker.

Forfatternes research og evne til at flette den store fælles historie ind i den lille personlige er mildt sagt imponerende, og selv om man (som dansker) indimellem må skutte sig lidt, når historien rulles ud og vores fælles fortids synder blotlægges, synes jeg absolut,  at man skal give sig selv mulighed for læse denne virkelig storslåede slægtskrønike, og sammen med denne læser glæde sig til næste bind!

Stjernedrys

Skriv et svar