Væk

𝚊𝚏 𝚁𝚊𝚜𝚖𝚞𝚜 𝙷𝚊𝚜𝚝𝚛𝚞𝚙 𝟸𝟶𝟸𝟶
𝙵𝚘𝚛𝚕𝚊𝚐𝚎𝚝 𝚂𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚒𝚗𝚐 𝙱𝚘𝚘𝚔𝚜

Bogen er en samling af 16 noveller af forskellige længde: 16 historier, 16 universer og uendeligt mange fortolkningsmuligheder.
Historierne er vidt forskellige; de handler bl.a. om trolde, forskere, trætte mødre, tilfangetagede prinsesser, en knivdræbt bibliotekar, bortrejste sønner og en kat. Lyder det rodet?
Jamen det er det overhovedet ikke!
Hver tekst er helt sit eget kosmos med dertilhørende virkelighed. Nogle af teksterne er klart inspireret af eventyrstraditionen, mens andre har træk fra krimi- og gysergenren. Fælles for dem alle, er en stemning af noir, mystik og et usædvanligt smuk sprog.

At læse disse noveller, er som at sætte tænderne i et stykke Pavlova! Perfekt afstemt mellem hårdt og blødt, syre og sødme.

Jeg er den type læser, som elsker at forstå en tekst. Som gammel litteraturstuderende kan jeg slet ikke lade være med at søge efter en mening med ordene. Det lader sig ikke gøre i denne bog, i hvertfald ikke med alle teksterne. Men for en gang skyld gør det ikke et spor. Man kan sagtens læse “Væk” med stor fornøjelse, uden at forstå alt hvad man læser. Men man kan jo også vælge at genlæse den, at hive den litteraturvidenskabelige værktøjskasse frem og give den hele armen med analyser og fortolkninger. Uanset hvad du vælger, så synes jeg, at du skal få fingre i bogen og læse den. Det er jeg (næsten) sikker på, at du ikke fortryder. Jeg slutter med et uimodståelig citat fra novellen som hedder Tårnene: “Nej. Gå ud og giv hønsene mad. Så sidder jeg her og revner af stolthed i fred.”

 

Rating

One Comment

Skriv et svar