Boganmeldelser,  dystopi,  Ny dansk litteratur

Måske et spinkelt jordskælv

Måske et spinkelt jordskælv

Summary

En morgen, tre måneder efter det forbrændte lig af hans hustru blev fundet i et sommerhus i Nordsjælland, vågner Daniel Fischer og opdager at alle lyde er forsvundet. Ting står ikke hvor de stod i går, og solen skinner gennem vinduer, den aldrig før har skinnet gennem. På gaden er der ingen mennesker, og rådhuset er styrtet sammen. Mærkeligst er dog at der indløber en besked om at hans hustrus telefon er blevet tændt i…

Review

Jeg læser temmelig meget, jeg læser meget bredt og også meget snævert. For nogle måneder siden læste jeg for første gang noget af Morten Brask. Jeg læste en anbefaling i en boggruppe på Facebook, hvor vedkommende sagde at det var det bedste bog hun nogensinde havde læst. Jeg læste den, og blev dybt rørt af fortællingen om den unge familie som mister deres barn. Læseoplevelsen dengang var meget sanselig og rørende. Morten Brask kan noget med sprog!

Derfor var jeg også meget taknemmelig, glad og forventningsfuld, da jeg blev tilbudt et anmeldereksemplar af hans nyeste bog ”Måske et spinkelt jordskælv”. Altså alene titlen, sikke et utroligt smukt sprogligt paradoks!

Endnu en gang lykkes det for Morten Brask sprogligt at finte sig forbi denne læsers parader og score touch down midt i følelsesregisteret.

Forfatteren formår at skabe en særlig stemning, hvor jeg fra første sætning fanges ind af rytmen i hans sprog. En rytme, hvor hvert ord blinker som en regndråbe der falder og til sammen danner den gråblå sø som udgør bogens historie.

En historie om en kærlighed, en sorg og et håb som ikke vil dø. Denne her bog er ikke enkel og lige til. Den er speciel, surrealistisk, sær og fuldstændig åben for fortolkning. Jeg er sikker på, at når jeg genlæser den, vil jeg tolke den anderledes end nu.

Den er utrolig sanselig – i sådan en grad, at jeg på et tidspunkt under læsningen blev nærmest klaustrofobisk og lettere panisk! Godt gået af sorte steger og prikker på hvidt papir.

Jeg vil anbefale den (på det varmeste) til dig, der er klar på en læseudfordring ud over det sædvanlige, for den her bog er særlig.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Rate this review